Putins stora misstag?
Efter att ha verkat spela ett skickligt maktspel tar Putin ett steg han inte kan veta konsekvenserna av. Varför?
Ett land att älska
Jag blev förälskad i Ukraina.
År 2019 besökte jag Kiev, Ukrainas huvudstad. Jag blev förälskad i staden, landet och människorna. Jag uppfattade Ukraina som ett land som — även om man slåss med allvarliga problem med korruption — befolkas av ett folk som vill något, som vill arbeta, som vill bli bättre. Människorna var, för det mesta, öppna och positiva. På helger stängdes boulevarden vid Självständighetstorget för biltrafik och stadens invånare umgicks i den varma natten. På söndagarna gick man man ur huse på promenad. På vardagarna arbetade man hårt för att skapa ett bättre liv. Det var väldigt trivsamt och positivt. Jag såg — rätt eller fel — stor potential i Ukraina.
Jag var imponerad av den jättelika stenstaden Kiev som man ärvt från Sovjetimperiet (stenbyggnaderna — inte staden, förstås) men haft förståndet att inte riva ner. Jag såg i den enorma befolkningen och den gigantiska landytan en intressant framtid. Ukraina har 45 miljoner invånare och är det största landet i Europa efter Ryssland. Landet har väldiga rikedomar. Det har varit Rysslands kornbod och har stora oljetillgångar. Klimatet är gynnsamt och behagligt. Vädret vid Svarta havet är på somrarna som vid Medelhavet. Hit åkte partitopparna från Sovjetunionen på semester.
Jag tänkte till och med att det kunde vara ett land att slå sig ned i någon gång i framtiden.
Attacken mot Ukraina
Nu har Ryssland inlett en militär attack mot Ukraina, som alla vet. Jag känner sorg. Och stor förvåning. Jag förstår inte varför Putin tar det här steget. Jag trodde inte att han skulle göra det. Och det var jag inte ensam om. Men min analys var helt felaktig. Min analys var att han spelat ett mycket skickligt maktspel mot Västmakterna. Donald Trump konstaterade det och han verkade ha rätt. Putin såg ut att mycket beräknande skramla med vapnen och västmakterna sprang som förvirrade tonåringar — mycket prat men man kunde inte samla sig till någonting. I två år hade man sysslat med ett hysteriskt självskadebeteende orsakat av en svår influensa. Man var i ett slags krig med sina egna befolkningar. På ett sätt kan man säga att Putins aggressivitet i Ukraina kom mycket lägligt för Väst, för det kunde dra uppmärksamheten från den alltmer kollapsande strategin kring pandemin och de övergrepp mot demokratin som nu sker, främst i Kanada.
Putins skenbart smarta taktik
Joe Biden skrek om krig, men den ukrainske presidenten Vlodymyr Zelenskyj bad honom tona ner retoriken — den skadade Ukrainas ekonomi. I det här läget framstod Väst som hysteriskt och Putin som den lugne taktikern.
Så, när alla väntade på Putins anfall, gjorde Putin något i mina ögon mycket smart. Han skrev under ett dokument där han erkände utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk. Därmed gjorde han i praktiken dessa delar av Ukraina till delar av Ryssland. Regeringarna i dessa områden kunde nu framöver be om rysk hjälp och det skulle Ryssland kunna skicka utan någon invasion. Ingen invasion av Ukraina var nödvändig. Ryssland kunde bida sin tid och kanske så småningom ta bit för bit av Ukraina tills de hade en korridor till Svarta havet.
Västmakterna kunde inte göra något alls. De kunde införa sanktioner men inte genomföra några militära operationer på grund av att Putin skrev under ett papper. Och sanktionerna skulle säkert bli måttliga. Det hela föreföll mycket smart.
Den oväntade vändningen
Och så går Ryssland till fullskaligt militärt angrepp. Därmed bekräftar Putin alla farhågor som Västmakterna och Joe Biden uttryckt och man ger dem skäl, till och med tvingar dem, att vidta alla åtgärder som de kan vidta. Det finns inte längre några hinder för att ingripa.
Så varför gör Putin detta och vad vill han uppnå? Just nu spekulerar pressen om det. Ingen vet exakt hur långt Putin vill gå. Vill han ta hela Ukraina eller är attackerna mot Kiev och Kharkov med flera bara ett sätt att hindra Ukraina från att göra motangrepp medan ryssarna säkrar en del av Ukrainas territorium?
Ett enormt vågspel
Genom att angripa en nation större än Frankrike, med 45 miljoner invånare och med en egen nationell identitet som aldrig dog ens under Sovjetimperiets era har Putin gjort ett drag vars konsekvenser han omöjligt kan överblicka. Jag drar mig till minnes när USA under George W Bush angrep Irak. Syftet var att störta Saddam Hussein och etablera en demokrati. Trots en snabb och effektiv seger i kriget drog USA istället på sig många år av enorma problem, kostnader och inte minst orsakade man mycket mer lidande i Irak än vad man försökt undanröja.
Kommer Ryssland att vinna en snabb seger? Mycket tyder på det, eftersom ingen kommer att komma till Ukrainas undsättning. Ukraina är inte med i Nato och att Nato skulle invadera Ukraina och möta Ryssland ansikte mot ansikte på slagfältet är uteslutet. Risken är för stor om två kärnvapenmakter går i öppet krig. Men även om segern vinns, hur kommer ukrainarna att agera? Deras nationella självkänsla är så stark att de knappast kommer att accepterar Rysslands överhöghet. Ukraina har gått igenom decennier av förtryck från Ryssland tidigare. Lenin straffade Ukraina genom att blockera landet och orsaka en ohygglig svält med miljoner döda. Stalins utrensningar är beryktade. Ändå behöll ukrainarna sin nationella identitet.
Kommer ukrainarna att bilda motståndsrörelser? Sannolikt ja, för vad jag förstår gjorde man det under Sovjetimperiets dagar. Någon form av aktivt eller passivt motstånd kommer man att bjuda. Därmed drar Ryssland och Putin på sig ett långvarigt problem som kan komma att påminna om Afghanistan. Ukraina är en helt annan typ av nation än Afghanistan men kommer ändå att kräva stark militär närvaro till stora kostnader.
Men även innan de problemen dyker upp måste Putin vinna kriget han startat. Även om utgången kan förefalla given så är ett fullskaligt krig oförutsägbart och riskfyllt. Alla följer utvecklingen nu. Ingen vet exakt vad som kommer att hända. Minns Tjetjenien där Ryssland på papperet föreföll överlägsna men i början led förnedrande nederlag. Dock har krigsmakten sedan dess förbättrats enormt. Men Ukrainas motstånd är också effektivare än de tjetjenska rebellernas. När detta skrivs nås jag av nyheten att Ukrainas styrkor verkar ha återtagit Kievs flygplats från ryssarna.
Den ryska opinionen
När jag skriver detta ser jag också information om att det förekommer protester i Ryssland, bland annat i S:t Petersburg. Det skulle kunna vara så att ryssarna inte gillar kriget, att de ser ukrainarna som ett broderfolk. Om Putin får sin egen opinion mot sig får han det svårt.
Det svaga USA
Hur reagerar västmakterna? Mest med ord så här långt. Tyskland har visserligen stoppat Nordstream 2 och Europeiska rådet har aviserat ekonomiska sanktioner men Joe Biden pratar mest och USA:s näst intill senile president imponerar knappast på någon. Frågan många ställer sig är snarare vem som egentligen styr USA och det är sannolikt att det sker en maktkamp mellan olika falanger i kulisserna bakom Biden, medan han kämpar för att läsa från telepromptern. Putin har naturligtvis sett det och det är bland annat USA:s svaghet som gjort att han nu vågar ta det här steget. Det katastrofala uttåget ur Afghanistan skadade USA:s anseende irreparabelt. Det är bara att konstatera att ett svagt USA leder till ett maktvakuum i världen som andra kommer att utnyttja, vilket jag skrivit om tidigare.
Vad händer nu?
Och vad kommer att hända nu? Ja, när det gäller Ukraina måste vi följa utvecklingen, för utgången av ett fullskaligt krig är som sagt inte given och Putins exakta ambitioner ännu inte kända. Han har nu talat om ett totalt avväpnat Ukraina som en buffertzon. Men det skulle göra Ukraina till ett helt maktlöst land utan möjlighet att freda sina gränser och ständigt utsatt för Rysslands godtycke. Det är knappast en situation en stolt nation som Ukraina kan leva med.
Om desinformation
Krigets första offer är sanningen, brukar man säga, och det stämmer naturligtvis. Under ett krig gäller det att vinna och inte ens en demokrati har råd att tänka ädelt, utan alla resurser sätts in på propaganda för att vinna kriget.
Jag fick skickat till mig en artikel i Aftonbladet om hur man ska veta om man kan lita på nyheter i krig. Det som står i artikeln stämmer i stora drag. Däremot kan man läsa följande formulering:
Det finns inga stora medier som vill ”mörka” något av nyhetsvärde, de kommer att rapportera.
Det är ju oerhört utmanande av en journalist att skriva så när vi vet hur mycket etablerade medier “mörkar”. Information som inte passar in i deras narrativ rapporteras inte, åtminstone inte förrän de tvingas av alternativa medier. Så har det varit länge men det har blivit särskilt tydligt under de senaste två årens så kallade pandemi, då medierna gått myndigheternas och läkemedelsindustrins ärenden och istället jagat oliktänkande som antivaxxare och foliehattar. Det senaste exemplet på mörkande är hur etablerade medier varit nästan helt tysta om den totalitära utvecklingen i Australien och på senare tid i Kanada, eftersom man inte vill kritisera Justin Trudeau.
Genom att ljuga och mörka har medierna bidragit till dagens läge, där många inte litar på dem utan vänder sig till alternativa medier.
Ändå håller jag med Aftonbladet om följande formulering:
Så, om du ser en uppgift på sociala medier som verkar spektakulär men inga medier har skrivit om dem kan det vara klokt att vänta lite
Just nu nås jag av en hel del information på sociala medier om att USA skulle driva flera forskningsscenter för biovapen i Ukraina. Där påstås man forska om farliga virus och liknande. Jag har inte läst all information men underförstått är att Putin skulle vara ute för att oskadliggöra dessa farliga laboratorier och att det kanske är Putin som är på den goda sidan. Med tanke på att coronaviruset verkar ha kommit från ett laboratorium i Kina som drevs med amerikanskt stöd — och det har visat sig vara vederhäftig information och en mycket sannolik hypotes — så är den underliggande tanken att detta är kopplat till den gångna så kallade pandemin och att det finns mer gömt kring utvecklingen av farliga virus. Kanske har USA planer på att iscensätta nya pandemier?
Denna information återfinns bland annat på en sajt som kallar sig Veterans Today. Krigsveteraner är en term som genast väcker respekt i USA. Sajten ser seriös och övertygande ut. Men jag vet ingenting alls om den här sajten. Den kan mycket väl vara skapad av den ryska underrättelsetjänsten. Det vet jag inte. Det är självklart att stormakten Ryssland bedriver underrättelse- och propagandaverksamhet i samband med det krig man startat. Om man kan så tvivel om Rysslands syfte med kriget och få en grupp människor i Väst att tro att Putin är god medan USA gömmer hemligheter så är en del vunnet.
Man bör inte tro på sån här information utan vidare, särskilt när inte heller alternativa medier skriver om den. Räkna med att precis som etablerade medier har sina vinklingar så har alla medier det, och det finns också ren desinformation. Det är bäst att avvakta när man är osäker, alternativt forska mer innan man sprider information som man inte är säker på.
Och vad gör Kina?
I bakgrunden står naturligtvis Kina och tittar på med intresse. Kina har uttryckt “förståelse för Moskvas oro kring säkerhetsfrågor”. Om Putins vågspel lyckas kommer det att vara en signal om att utnyttja USA:s svaghet och gå till angrepp mot och erövra Taiwan, vilket jag också skrivit om. För övrigt har Ryssland knutit starka band med Kina under senaste tiden och vad jag förstår kan Kina täcka upp för Västvärlden om den skulle införa hårda ekonomiska sanktioner. Putin måste rimligtvis ha räknat med sanktioner och förberett sig för det. Kina kan köpa Rysslands olja, gas och spannmål. Och Ryssland kan säkert köpa mycket man behöver från Kina. På det sättet kan det hända att Västmakterna får se sina hårda ord och sanktioner vara bara en hund som skäller men inte bits.
Om imperier och historia
Till sist vill jag göra en reflektion om Putins bevekelsegrunder. För det förefaller som om han med sitt drag att erövra territorium lever i en annan tid, en tid före andra världskriget.
Före andra världskriget byggde man imperier genom att erövra land. Det är mycket svårt för oss idag att förstå varför Hitler attackerade Sovjetunionen och därmed beseglade sitt öde. Svaret på gåtan är att Tysklands ekonomi hade kollapsat utan nya erövringar. Hitler hade satsat på självförsörjning och den strategin skulle oundvikligt ha lett till stagnation och nedgång utan nya erövringar. Hitler var helt enkelt fast i ett gammalt sätt att se på välstånd — de gamla imperiernas sätt. Storbritannien och Frankrike hade skapat imperier genom att erövra kolonier från vilka de hämtade råvaror till moderlandet.
På samma sätt ansåg Japan att det enda sättet att garantera tillgång till råvaror och därmed välstånd var att erövra Asien och därför startade man ett brutalt erövringskrig som så småningom ledde till Pearl Harbor och Japans undergång.
Idag vet vi att det är genom kapitalism och handel som välstånd skapas. Tyskland är idag Europas ekonomiska motor utan att ha erövrat något land alls i Ryssland. Man är det genom att vara främst inom industri och handel. Japan är idag ett mycket rikt land — även om ekonomin stagnerat numera. Japan är världens mest framstående land inom stålproduktion och det utan att ha någon järnmalm alls att tala om. Och utan att ha behövt erövra och våldta Asien som man gjorde under 1930- och 1940-talen. Hur går det till? Japan är ju ett till ytan mycket litet land, bara lite större än Norge, men härbärgerar över 125 miljoner människor. Hur är det möjligt?
Svaret är handel. Japan köper järnmalm, tillverkar stål och säljer stål. Och trots att man inte har något eget järn är man världens främsta stålproducent. Idag behöver du inte erövra landmassor för att få makt och rikedom i världen. Storbritannien och Frankrike har förlorat i princip alla sina kolonier men tillhör ändå världens rikaste länder.
Så varför känner Putin att han vill erövra landmassor och utöka sitt imperium? Är han trots allt inte en så smart maktspelare? Har han under sina 20 år som president isolerat sig i sitt elfenbenstorn, tappat kontakten med verkligheten och drömt sig bort till en värld där han är en ny tsar? Det är inte omöjligt.
Vi följer det tragiska kriget och sörjer den “unga” nationen Ukrainas bittra öde. Fortsättning lär följa.
Lång artikel. Vanligtvis skulle jag storkna, men icke! Intressant och välskriven om den otroligt spännande tid vi lever i. De behöver inte släppa något nytt virus 20.mars, nu har vi Putin, ...
Här ett exempel från DN på de svårigheter som jag i artikeln pekar på att kriget i Ukraina kan medföra för Putin - en markinvasion av ett väl försvarat Kiev kan bli en kostsam mardröm, även om man vinner:
https://www.dn.se/varlden/svenska-toppmilitaren-om-ryska-anfallsplanens-svaghet/